Terug naar home  
header_weblog.jpg
de-som-spreuk.gif
Even klein bijpraten juli 2019
Sport Net de Nederlandse Jeugdkampioenschappen achter de rug. Twee medailles en 2 finale plaatsen. De ene jongen van 18 komt voor het eerst zijn eigen mentaal gedrag tegen. Dat was even schrikken. Je traint hard en dan komt het toch goed? Hij kwam ineens met zichzelf in een andere wereld terecht. Onder druk presteren betekende voor hem dat hij zijn zelfvertrouwen kwijt was en zijn aandacht bij andere sporters lag. Voor het meisje met de 2 medailles betekent dat zij aankomend winter seizoen over gaat naar de senioren. Daar gaat het vaak mis. Doorontwikkelen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Het is geen afgebakend strak traject. Door ontwikkelen betekent vanuit een fundamentele basis, die specifiek handelen vraagt en daar hoort ook ander gedrag bij. Eerst won zij medailles op haar talent en nu moet zij werken om haar talenten te ontwikkelen dat is echt even wat anders. Volhouden, doorzetten, jezelf de moeite waard blijven vinden, je drive volgen. En Hard, heel hard werken. Niet zozeer in omvang maar op kwaliteit. Jezelf blijven en jezelf alert blijven volgen. Voor mij geldt, elke keer goed blijven kijken en echt zien wat er nodig is. En die begint altijd met een vraag. Pas dan kan ik aan de slag. Coach Als sport coach/leider heb ik nu de Nederlandse Kampioenschappen. Dat betekent voor mij een context, deze wedstrijd, die bedacht is. Met strakke structuren om aan die wedstrijd te mogen deelnemen en te kunnen presteren. Voor mij als leider belangrijk dat ik juist dan speels blijf. Ik kan dan meer zien en waarneem, dan de atleet die in zijn cocon zit. De atleet moet ik kunnen voeden met kennis die vanuit speelsheid ontstaat. Binnen een game, en daar is niet mis mee, maar veelal een bedacht systeem, zie je te smal. de zintuigen die toch een belangrijke voedingsbron zijn voor ons centrale zenuwstel om in actie te komen, werken op een ander smal niveau. Lezing Om mij zelf bij te scholen volg ik regelmatig lezingen. Deze keer heb ik een lezing gevolgd over een economie zonder groei. Wat doe je dan anders? Mijn eigen kijken verbreed en weer bewust gemaakt van hoeveel partijen ,organisaties invloed uit oefenen op elkaar. En dat is dan weer handig voor mijn werk. Team Academy Hoe maak je van 2 klassen een? Door in de praktijk hen een dag lang dingen te laten ervaren. Het leren zit in de activiteit zelf. Zoals de Nederlandse Bondscoach vrouwenvoetbal Wiegeman heel helder zegt : “Met de pers omgaan kun je alleen als je er direct mee te maken krijgt”. En zo is het maar net. Leren van en in de praktijk .Voor die groep Team Academy werd het al doende helder wat zij konden doen om als groep door te groeien naar een team,. Politie en KriDaTie Wij, de politie in Rotterdam en ik, samen met Sander Stok, zijn bezig een pilot voor elkaar te krijgen. Ik wordt steeds meer gevraagd als het complete pakket nodig is. Kennis over fysiek, mentale kracht, en dit direct lerend ervaren in de praktijk. Voor deze pilot spelen de interne en externe stressoren een rol. Dat merkt men in de praktijk. Bij het dagdagelijkse optreden. Geen mooier voorbeeld om dit via oefenen aan te pakken. Een gesprek Ik zit in een mooie Omgeving met een fantastische vrouw. Haar vraag was: “ Els, ik weet niet, maar er klopt iets niet met mij. Ik voel mij steeds onrustig en kom niet verder. Wat nu? Er moet iets gebeuren”. Zij is snel, zeer snel denkend. Dus wij hebben even samen doorgenomen waar zij nu plezier uithaalt. Tja een nieuwe project. Wij lachen met zijn allen veel. Omdat het nieuw is en met vele partners. Uitdagingen voldoende toch? Terwijl zij vertelde zag ik geen twinkeling. Ik vroeg haar: ”Ben je wel geboeid door de inhoud? Moeten je hersenen wel echt werken?